در اين کسب و کار با پنج ميليون تومان میتوانيد کارتان را شروع کنيد و بعد از يک سال يکی از افرادی باشيد که ماهيانه بيشتر از پنج ميليون تومان سود خالص به دست میآوريد.
به همين خاطر توصيه میشود با ديدن شکل و شمايل زغال سازی زود قضاوت نکنيد و اگر دنبال يک کار پردرآمد میگرديد حتما آن را امتحان کنيد.
حالا بعد از 10سال کسب تجربه، او رو به روی ما درون اتاقی که گوشهاش ذغالها روی هم ريختهاند مینشيند و از سير تا پياز اين شغل را توضيح میدهد:«از سال 70 شروع به توليد زغال کردم.
اولش در مغازهی زغال فروشی شاگرد بودم اما بعد از 10 سال توانستم خودم يک کارگاه توليدی زغال راهاندازی کنم. کارگاهی که اين روزها چرخش خوب میچرخد.
زغال سازی و زغال فروشی در دسته کارهای پر درآمد قرار دارد و ما زغال فروشها بيشتر از هر چيزی دوست داريم کارمان توسعه پيدا کند. اين شغل نه تحصيلات خاص میخواهد و نه برای شروع آن به دورههای پرهزينه نياز است.
اگر مدتی هر چند کوتاه، درون يک کارگاه زغال سازی بچرخيد کم کم فوت و فنها دستتان میآيد.»
اما برای اينکه بتوانيد صاحب اين کسب و کار شويد، قدم اولی به عنوان گرفتن مجوزها وجود دارد که لازم است آن را پشت سر بگذاريد: «اولين گامی که شما بايد برای راه اندازی يک کارگاه زغالسازی برداريد گرفتن مجوز از سازمان محيط زيست است.
برای گرفتن اين مجوز، مأموران محيط زيست میرآيند و شما بايد به آنها اطمينان بدهيد که از ضايعات چوبی و بافتهای فرسوده و بازماندهی چوبهای مختلف زغال میسازيد نه از چوب خالص درختان.
بعد از آن ظرف مدت کوتاهی اين مجوز برای شما صادر میشود.»
ضايعات با کيفيت بخريد
بعد از گرفتن مجوزها، برای اينکه يک زغالسازی داشته باشيد بايد بدانيد مواد اوليه، يعنی همان ضايعات چوبی را از کجا خريداری کنيد: « مرکز خريد ضايعات چوبی براي توليد زغال استان مازندران و جهرم است.
اما در مازندران شما اين ضايعات را ارزانتر خواهيد خريد. در خريد ضايعات چوبی، بايد به کيفيت آنها دقت کنيد. برای مثال هر چه چوبی که میخريد پرآوندتر يا سن و سالش بيشتر باشد برای زغال مناسبتر است.
به علاوه چوب نارنگی و هلو هم زغالهای مرغوب و خوبی به ما میدهند.»
تنور زغالپزی، ساخت وطن
کارگاه زغال سازی هم شبيه بيشتر کارگاهها نياز به ابزار و تجهيزات مناسب دارد. اما در اين کار تجهيزات آن قدر پيچيده و گرانقيمت نيست که از عهدهی تهيهی آنها بر نياييد:« کارگاه زغال سازی را با يک کوره و چند سبد مخصوص که قالبهای خمير زغال هستند میتوانيد راه اندازی کنيد.
هزينهی خريد کوره، حدودا پنج ميليون تومان میشود. اما اگر بلد باشيد خودتان يک کوره طراحی و درست کنيد همين پنج ميليون را در جيب تان میگذاريد و کارتان را شروع میکنيد.
در اين کار از کورههای معمولی میتوان کمک گرفت اما اگر بی دقت باشيد زغالها در اين کورهها میسوزند و از بين میروند برای همين من با استفاده از تجربيات تمام اين سالهايم يک کورهی مخصوص طراحی کردم.
در اين طرح، دو کورهی سنتی و صنعتی با هم تلفيق شده و دور تا دور آن را آجرهای نسوز و فولاد گرفته است. در اين صورت ديگر زغالها نمیسوزند و لازم نيست دلتان بابت سياهی صورتتان پای تنور شور بزند.
از تنور که بگذريم به وسايل جانبی، شبيه دستگاه تيغ اره و موتور دستی میرسيم که نهايتا با پنج ميليون میتوان آنها را خريداری کرد و در کارگاه قرار داد.»
اگر شما برای خودتان يک پسانداز متوسط هم داشته باشيد میتوانيد اين کار را شروع کنيد اما در هر کاری قانونی وجود دارد و آن اين است:« هر چه سرمايهی اوليهی تان بيشتر باشد کسب و کار راحتتری خواهيد داشت.»
در زغالسازی سرمايهی اوليهی شما يک کارگاه 50 متری در کنار بازار چوب فروشهاست. هر چهقدر به اين بازار نزديکتر باشيد کسب و کار راحتتری خواهيد داشت.
بعد از آن نوبت خريد کوره و قالبهاست. در شغل توليد زغال اگر حداکثر 20 ميليون تومان در جيبتان داشته باشيد حتما موفق میشويد. اما اگر اين پول را نداريد دلسرد نشويد، صرف نظر از پول اجاره يا خريد کارگاه، با پنج ميليون تومان هم میشود اين کار را راه اندازی کرد.»
اين زغالها چگونه توليد میشوند؟:« ما از هر چيزی میتوانيم زغال بسازيم از مقوا و کاغذ گرفته تا بطری های بازيافتی اما زغالی که خريدار دارد از چوب ساخته شده است.
زمانیکه رطوبت چوب يا به اصطلاح خودمان دودش کشيده میشود « زغال زلال» به دست میآيد. بعد از آن، همين زغال دوباره در کوره قرار میگيرد تا تصفيه شود.
بايد در انجام مراحل کار، تبحر داشته باشيد تا بتوانيد ذغالها را خوب دربياوريد، شايد باورتان نشود اما زغالسازی درست شبيه آشپزی است.
دستپخت آدمها در اين کار با هم فرق دارد اما اگر فوت و فن کار با زغال را بدانيد و به آنها عمل کنيد ذغالهایتان زبانزد خاص و عام میشود.»
براي آموزش به هر کارگاهی نرويد
تا اينجا اگر به کار زغالسازی علاقهمند شدهايد يا اين شغل برایتان جالب است در مورد آموزشهای آن به شما توضيح میدهيم. در اين مرحله خيلی ها شايد دنبال کلاسهای آموزش زغالسازی بگردند اما چنين کلاسی فعلا وجود ندارد.
افراد مستعد اين حرفه ميتوانند به يک کارگاه زغالسازی مراجعه کنند و فوت و فنها را ياد بگيرند اما بهروز اکبری میگويد به هر کارگاهی اعتماد نکنيد:«هر کارگاهی نميتواند به آدمهايی که دنبال چنين شغلی هستند کمک کند.
خيلی ها هنوز با روشهای سنتی زغال را تهيه میکنند. اين روشها کارآموزان را اذيت میکند و باعث میشود در اول کار دلزده شوند.
من خودم هم اکنون 16شاگرد دارم و آنها هر روز بيشتر از گذشته با راه و روشهای مخصوص اين شغل آشنا میشوند.
در روش مدرن زغالسازی افراد سرتا پایشان سياه نمیشود و لازم نيست لباسهایشان را بعد از خارج شدن از کارگاه دور بريزند علاوه بر اين کارکنان ديگر مثل قديم گرمای پای کوره را تحمل نمیکنند چرا که کورهها به گونهای ساخته شدهاند که گرما را به صورت مستقيم به ذغالها منتقل میکند.
دمای داخل کوره 500 درجه است و دمای بيرون آن 25 درجه. در اين صورت نه آسيبی به صاحبکار میرسد و نه باعث میشود اين افراد سختی های زيادی را تحمل کنند.»
برای بسته بندی زغال بهترین پیشنهاد استفاده از کارتن است. کارتن بسته بندی زغال میتواند به صورت سه لایه و یا پنج لایه باشد، کارتن سه لایه تا وزن 8 کیلو را تحمل میکند البته اگر کارتن زغال لمینتی باشد، و کارتن های 10 کیلویی و بالاتر بهتر است که 5 لایه در نظرگرفته شود.
برای اطلاع از قیمت تولید کارتن بسته بندی زغال باید مشخصات خود را به شرکت ایران پک بدهید تا قیمت تمام شده را به شما اعلام کنند به همین منظور با شماره های مشاوران این شرکت در تماس باشید.
شش نفر، ستون اصلي زغالسازی
يک کارگاه زغالسازی را نمیشود تک نفره اداره کرد. در اين کارگاه شما حداقل به شش نفر نياز داريد تا کارها را دستشان بگيرند.
اما در کارگاه آقای اکبری 12 نفر به هم کمک میکنند تا کارها سريعتر پيش برود:« در کارگاهی که قرار است حداقل شش نفر در آن کار کنند، دو نفر کار تهيهی چوب و برشگيری را انجام میدهند، دو نفر پخت میکنند و يک يا دو نفر هم در قسمت بستهبندی فعاليت ميکنند. اين افراد مثل يک زنجيره به هم متصل هستند.
بنابراين بدون آنها، کارها کند پيش میرود و چند سالی طول میکشد تا يک کارگاه پا بگيرد. اما اگر همهی اين افراد دست به دست هم بدهند يک يا دو ماهه کارتان رو به راه میشود.»